Nová pravidla doručování: fikce doručení

Předchozí Následující

02.08.2024 10:53

Dluží vám někdo peníze a nemá se k tomu, aby zaplatil? Nebo doručujete písemnost osobě s trvalým pobytem na obecním úřadě? Potom zbystřete, neboť začala platit zásadní změna v doručování.

Nová pravidla doručování: fikce doručení

Doručování platebních rozkazů do datové schránky

Platební rozkaz je možnost, jak vymoci dluh, pokud vás odrazuje zdlouhavé soudní řízení. Návrh na vydání platebního rozkazu je zvláštní forma žaloby – rychlá a efektivní.

Doposud bylo nutné, aby byl platební rozkaz skutečně doručen do vlastních rukou žalované osobě – tedy dlužníkovi. Ten měl poté lhůtu patnácti dnů na úhradu dluhu, případně na podání odporu proti platebnímu rozkazu.

V případě doručování do datové schránky platilo, že pokud se osoba do datové schránky nepřihlásila v době 10 dnů od dodání, tak se platební rozkaz zrušil a bylo zahájeno standardní soudní řízení.

Novela Občanského soudního řádu, která platí od 1. července 2024, toto mění. A jak konkrétně?

Nově platí, že uplynutím 10 dnů po doručení do datové schránky nastává tzv. fikce doručení a začne běžet lhůta pro úhradu dluhu nebo podání odporu.

Doručování písemností na ohlašovnu

Fikce doručení se uplatní také při doručování písemností osobám, které jsou k trvalému pobytu registrovány na obecním úřadě (ohlašovně). Soud má nově povinnost takovou písemnost u sebe uložit a na svou úřední desku vyvěsit výzvu, aby si dotyčná osoba písemnost u soudu vyzvedla nebo sdělila jinou adresu, na kterou se mají písemnosti doručovat.

Pokud si osoba ve lhůtě 10 dnů od vyvěšení výzvy písemnost nevyzvedne, nebo nenahlásí novou adresu, dochází k fikci doručení písemnosti, i když se s ní adresát fakticky neseznámil.

Tyto změny Občanského soudního řádu mají přispět k rychlejšímu vymáhání pohledávek ze strany věřitelů a zvýšit zájem o využití institutu platebního rozkazu.

 

Řešíte problémy s platebním rozkazem nebo doručováním písemností?

Tým Advokátní kancelář Felix a spol. je připraven Vám poskytnout potřebnou podporu. Vaše dotazy můžete zasílat na akf@akf.cz.